Üdv, Vendég
Felhasználóinév: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA: Élmények

Élmények 8 éve 8 hónapja ago #29

 • Jómadár
 • Jómadár profilkép
 • Offline
 • Hozzászólások: 5
 • Karma: 2
2011.05.30 Kalocsa
A kalocsai égről valahogy hiányoznak azok a bátorítóan bodorodó felhők, amiket az odaúton láttunk, de azért lelkesen pakolunk ki az autóból és üdvözöljük azokat, akik ugyanúgy a magasba vágynak, mint mi. A tekintetekből látszik, hogy valami nincs rendben, hamar észbe kapok: pár napja csak, hogy egy társunk utoljára repült itt. Nincsenek látványos rituáléink, mint a halálugrás filmben, amint „kék ég –fekete halál” kiáltással savanyú sörrel tetézik a kezerű szájízt, de a csendben földre révedő tekintetek semmivel sem mondanak kevesebbet: valaki, aki most talán itt lehetne, már soha többé nem lehet itt. Valakinek egy barát helyén keletkezett űr, valaki csak a madártársra gondol, és a hatóság várható buzgóságára, és persze nem mindenki képes könnyedén ledobni a kényelmetlen gondolatot: lehettem volna én is?
A start előtt már nincs helye idegen gondolatoknak, amint a lábam elszakad a földtől, már csak a repülés tölti ki az elmét, a kupola, a zsinórok, a termikek, a felhők, a talaj, a szél, a madarak, és amikor lélegzetvételnyi szünethez jutok, megcsodálom a tájat is. Ilyenkor a be nem fizetett számlák, elvárások és kötelességek, el nem végzett munkák és temetetlen sérelmek a helyükre kerülnek, valahová jó hátulra.
Néhányan megpróbálnak valami háromszöget összehozni a gyenge szélben, mások megelégednek azzal, hogy minél többet nyerjenek ki a szertelen buborékokból. Magam is csak küzdök a méterekért és élvezem, a hűvös levegő simogatását a tűző napsütésben. Fárasztó küzdelemben megszerzett magasságomat egy durva leáramlás herdálja el rémisztő hirtelenséggel, alig 500 méteren vagyok, amikor egy újabb gyenge emelésbe botlok. Jóval alattam gólyákat veszek észre, amint kitárt szárnyakkal ugyanazt teszik, mint én, körözve próbálnak magasságot gyűjteni. Egy perc sem telik bele és mellettem teremnek, két nagyobb és két kisebb példányt látok. Mintha apuci éppen mutatná a kicsiknek, „ha ilyen nagy böszme madarat láttok körözni, akkor nézzétek meg, hátha véletlen beletrafált a tutiba. Nem kell tőle félni, ő is csak most tanul repülni, akárcsak ti”, és közben olyan közel jön, hogy egyenként megcsodálhatom a tollait. Talán még engem is megpróbált valami személyre szabott tanáccsal ellátni, majd látva, hogy süket fülekre talált, szépen odébbállt családostul. Nekem még hosszú másodpercek kellenek, hogy belássam, a termik itt ért véget, és ha olyan szépen tudnék siklani, mint ők, hát boldogan suhannék utánuk, hiszen ők hamarosan újra felfelé köröznek, míg én lassan visszasüllyedek oda, ahonnan elindultam.
Lassan újra előtolakodnak a lenti világ gondjai, a számlák és kötelességek, a problémák és a megoldás lehetséges algoritmusai és mindazon feladatok, amikben nekem kell helyt állnom és amikkel ugyanúgy nem vallhatok szégyent, mint az ifjú gólyák az őszi nagy repülésükkor. És már valahogy szebb is ez a világ. Így, ahogy van.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Élmények 8 éve 8 hónapja ago #33

 • Arnold
 • Arnold profilkép
 • Offline
 • Hozzászólások: 6
 • Karma: 0
Gyorsítószakadás a levegőben :)
Pár napja alig volt szél a starthelyen, páran belestartoltak, de nem tartotta őket semmi. Hirtelen a semmiből erős szél támadt, de még repülhetőnek tűnt, startoltunk. Gyorsító nélkül lassan tolattam a starthelyhez közel repülve, 20%gyorsítóval pedig lassan haladtam előre. A starthelyről nem is nagyon startoltak a többiek, látva, hogy én sem haladok előre valami sokat. Távolabb azonban már gyengült a szél erőssége és gyorsító nélkül is lehetett lejtőszelezni hátrasodródás nélkül. Támadt egy gondolatom, hogy nagyobb sebességgel kellene a lejtő előtt repkedni, hiszen magasságom is volt és az ernyőm is stabil kigyorsítva. Nyomtam hát egy 50% gyorsítót. Ekkor szépen begyorsult az ernyő, kellően magasan is voltam.
Hamarosan hirtelen felpuhult a gyorsító a lábam alatt, ez gyanús volt, lenéztem magam mellett jobbra és láttam, hogy ott lebeg mögöttem a gyorsító, egy zsinóron lógva. A gyorsító másik zsinórja szépen elszakadt, pedig nem is nyomtam olyan erősen. Mit tegyünk? Csak egy oldalt nem lehet gyorsítani, az A-sort előretolni nem bírnám perceken keresztül. Megpróbáltam, de elég fárasztó. Így felvettem valami áramvonalas pozíciót és elindultam a leszálló felé kb 1-2km/h sebességgel. A hegytől távolodva csökkent a szélerősség és leszálltam a szélcsendes leszállóba. Azért örülök neki, hogy most szakadt el és nem akkor, amikor tényleg szükség lett volna rá.

Tanulságok: szélcsendben is kössük be a gyorsítót, mert bármikor jöhet az erős szél. A gyorsító akadálytalanul haladjon a beülőben, vagy inkább az mellett kívül, mert könnyen elakadhat. Ha házilag készített gyorsítónk van, azon gyakran ellenőrizni kell, hogy sérült-e a zsinór, ha igen, azonnal cseréljük! (ez volt a szakadásom oka, a gyorsító rúdja egy nagyon kicsit sorjás maradt, ami kb egy év alatt lassan elvágta a zsinórt) Én már csak "gyári" gyorsítóval repülök, mert az nagyobb eséllyel fog egybenmaradni :)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Élmények 8 éve 8 hónapja ago #37

 • Sirius
 • Sirius profilkép
 • Offline
 • Hozzászólások: 14
 • Karma: 0
Egy pár szó Albániáról.

Nagyon jól sikerült az albániai utunk, eltekintve attól, hogy sajnos túl meleg volt és nem igazán voltak jó termikek. Ennek ellenére a jó hangulat minden nap jelen volt.

A leszállások után természetesen mindenkinek kijárt egy jó fürdőzés is. Mindenképpen meg kell említeni a fantasztikus vendéglátást, ami nemcsak az ételek ízében, hanem árában is tükröződött. Az Albánok a pizzát legalább olyan jól csinálják, mint az Olaszok, hanem jobban! A közlekedés a tavalyihoz képest nem sokat változott. Nagyobb autó = elsőbbség. Vlorában nincs egyetlen közlekedési lámpa sem, de nem is lenne sok értelme. A szabályokat máshogy értelmezik, de mégis van egyfajta rend és senki nem ideges, vagy agresszív. Láttunk rendőrt mosolyogni, vagy éppen puszit adni a megállított autó sofőrjének!

Nekünk is sikerült begyűjteni egy büntetést, mert este a városban elfelejtettük felkapcsolni a lámpát. Természetesen a rendőr megállított, teljesen barátságosan elmondta, hogy kiszab egy büntit, ami kemény 600 Lek volt(kb. 1200 Ft). Mondta, hogy lehetne akár 1000 Lek is (2000 Ft), de mivel turisták vagyunk, így csak ennyire büntet. Nem is fogadta el a pénzt, hanem adott egy papírt, amit a postán kellett befizetni. Biztonsági öv, kötelező tartozékok, nem túl "kiugró" alkoholszint, stb, talán le van szabályozva, de senkit nem érdekel. Az autópályán előztünk meg targoncát, szembe jövő motorost, meg szélvédős lovas kocsit is!

A pilótákat sehonnan nem akarták elzavarni, kitiltani, sőt örültek nekünk! Olyannyira, hogy felmentünk egy kis hegyi faluhoz, ahonnan soha nem repült még senki, és egy helyi néni, akinek a területéről startoltunk a (szamarai mellől) mindenkinek szedett egy rózsát a kertjéből.

Miért van az, hogy drága jó hazánkban a legtöbben belénk rúgnak, vagy időt, energiát nem kímélve dolgoznak azon, hogy az ernyősökbe belekössenek??

Azt hiszem, az elmaradott Albániának kell még legalább 20-30 év, hogy elérje a fejlett EU-s Magyarország életszínvonalát! ...és azt hiszem, sok Magyarnak legalább ugyan ennyi kell, ahhoz, hogy megközelítse az ott élő népek emberi értékekeit.
Utolsó szerkesztés: 8 éve 8 hónapja ago Beküldte Sirius.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Élmények 8 éve 5 hónapja ago #130

 • kakukk
 • kakukk profilkép
 • Offline
 • Hozzászólások: 115
 • Karma: 0
Élmény volt ez is,valamilyen szempontból sikerélmény is,bár inkább piszkálja a csőröm,de ismertek,és már csak ilyen rettenetes alak vagyok.
Ma az Újlakin élveztük a szellőt,ami nem tartott,közben néztük a tanulókat,akik futottak az ernyők alatt,miközben az oktató huzogatta a zsinórokat. Biztos sokat lehet tanulni ebből,de hát én nem vagyok oktató.
Azért az egyik delikvenst,megszántam,miután leszedték a bokrokról,suttyomban odamentem hozzá,és elmagyaráztam neki,miért is került a bokorra,hogy startoljon el ilyen időben,mit miért tegyen. A következő startja mintaszerűre sikerült,egyetlen elmagyarázás elég volt neki,büszke voltam mindkettőnkre.
Oktatója neves,elismert szakember,valamiért mégis fára tette a csávót,pedíg nem hiányzott négy összetett mondatnál több, a sikerhez.
És ilyen környezetben ne legyek kritikus?!
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Élmények 8 éve 4 hónapja ago #139

 • kakukk
 • kakukk profilkép
 • Offline
 • Hozzászólások: 115
 • Karma: 0
Tegnap Lajtival elhatároztuk hogy dacolunk a meteorral,anticiklonnal,szélcsenddel,csak lesz a Kevélyen egy kis termikbefúvás,addíg is,míg a jóidő megjön.
Persze nem találkoztunk hasonló perverz elemekkel,de ez nem csoda,hiszen csak a túrázás volt biztos,a start nem.
Eőször nem is sikerült elstartolni,át is mentünk oldalra,hátha onnan belefutóssal elmegyünk,de nem sikerült az sem.
No, gondoltuk visszamegyünk a starthelyre (úgyis útbaesik lefelé) aztán tovább folytatjuk a megfigyelést,amikor kicsit élénkülni éreztük az időt.
Sikerült is elstartolni,és három ingát is tettem nívóban,majd még hármat, egyre lejjebb,aztán elmentem leszállni.Nagyon kevés hiányzott a hosszú fennmaradáshoz,de a tervet így is végrehajtottuk,bebizonyítottuk hogy a Kevélyt semmi nem tartja vissza attól hogy repülhető legyen! :)
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Válasz: Élmények 8 éve 2 hónapja ago #203

 • kakukk
 • kakukk profilkép
 • Offline
 • Hozzászólások: 115
 • Karma: 0
Egy kis népszerűsítést érdemel az oldalhelyesen előre féket megfogós starttechnika,és ma sikerült egy kis reklámfilmet forgatnom,bár nem szándékosan :)

Erős szél volt,és ahogy a 7. másodpercben látható,elrántott az ernyő,és hanyatt fetrengtem a földön,de nem vesztettem el az irányítást az ernyő felett,a fejem fölé irányítottam,és három másodperc múlva,már fel is kapott,és elkezdtem hátra sodródni.

Ekkor nyert jelentősséget másik kedvencem,a dróttal megtámasztott,mindíg a helyén lévő lábgyorsító,aminek segítségével végrehajtottam ezt a sikeres startot.

Minden más esetben valamelyik környező fáról szedhettem volna az ernyőt,ahogy ma is volt rá példa...(de nem én voltam :) )

Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Oldal elkészítésének ideje: 0.255 másodperc
Powered by Kunena Fórum